Правилната позиция на детското тяло и подходящите училищни мебели.

Odoo image and text block

    Децата са най - важният потенциал на едно общество. Затова усилията на нас възрастните, трябва да бъдат състредоточени върху грижите за израстването им в здрави и пълноценни личности. Основно място в това заема правилното развитие на опорно- двигателния апарат при децата. Правилната стойка означава здрав гръбначен стълб. Как детето стои и седи през целия ден в училище, определя дали ще има добро положение на тялото в бъдеще. Стойката пряко влияе на личната самооценка на подрастващите и тяхното самочувствие. Правилното физическо развитие гарантира отличен старт към изграждането на устойчива психика и добро здраве.
    В този ред на мисли често се подценяват училищните мебели като основен фактор в условията за правилен растеж при децата. Ние от "Мебел Фактор" подкрепяме тезата, че  неправилно подбраните мебели спомагат за появата на гръбначни изкривявания при децата и затова към изборът им трябва да се подходи внимателно.
    Гръбнакът в детска възраст не е завършил окончателното си развитие. Това ще се случи на 18 - 19 години. Децата прекарват десетки часове над масата в училище и бюрото у дома при продължително писане на домашни и подготвяне на уроци. Това от своя страна прави изборът на мебели изключително важен.

         Основополагащ принцип, при този избор е адекватната височина на мебелите. Височината се определя от възрастта на детето. Важно в седяща позция е стъпалата на детето да са здраво стъпили на земята, а коленете да оформят прав ъгъл. От своя страна торсът и бедрата оформят втори прав ъгъл. Това е правилната позиция на тялото при седеж. Спазването не тези изисквания ще предпази децата от сколоиоза. По отношение на бюрото или масата, които трябва да бъдат поне 70 на 50 сантиметра, за да се побере всичко нужно на ученика, а той същевременно да има място да сложи и двата си лакътя на ръбовете му.
      Не бива да подценяваме и другия "враг" на детското здраве- късогледството. То представлява оптическо разтройство на окото, което не позволява виждането добре надалеч. За да се предпази от него трябва да се спазва така наречената "оптическа хигиена", която означава  прецизно и достатъчо разстояние между очите на детето и отворените учебници на бюрото не по - малко от 35 см, добро осветление и почивка на всеки 40 минути.
    Съобразявайки тези важни параметри, позицията на тялото ще бъде правилна, гърбът няма да е в грешно положение, а това от своя страна ще доведе до правилно физическо развитие на детското тяло.
Odoo text and image block

"Мебел Фактор" предлага безопасни, заоблени ръбове на училищните си маси и подходящи столове, в  различни височини спрямо възрастта на детето. Нужните височини са определени в стандарт БДС- EN 1729 и се основават на ергономични изследвания за деца от целия Европейски Съюз. Периодично размерите се обновяват в зависимост от акселерацията при различни поколения.


Odoo CMS - a big picture